The Bloglord

Foto saya
Author, blogger, comic freak, designer, editor, gamer, hermit, photographer, reader, student, teacher, traveler, writer.

30 Oktober 2008

Perjuangan Mesti Terus!

Ucapan khusus untuk mereka yang berada di atas, umum untuk yang di bawah. Sekuat mana pun cabaran yang bakal menanti di hadapan sana, anda perlu tabah dan berjuang ke akhirnya. Demi Islam. Pucuk pimpinan dan akar umbi* para ahli perlu ada toleransi, ko-operasi, dan sifat responsibiliti (ceh, apa-apa je lah ayat tu).

Anywez
, kat bawah ni ada sikit proses pembuatan testi. Khas untuk viewers blog ni. Hehe. Enjoy lah walaupun tak seberapa sangat pun lukisannya. Komik Demi Cinta ditangguhkan buat sementara waktu sebab tengah malas, hoho. Sabarlah ya, kepada yang bertanya dan yang sering ternanti-nanti (ceh, berangan ada peminat setia).

*Ungkapan yang selalu saudara Yahya ucapkan suatu masa dahulu.
sengihnampakgigi


1. Hasil scan. Sketch kasar. Telah dimodifikasi sedikit.




2. Selepas dibersihkan sedikit, ditebalkan dengan pen tool (inking), dan dijalankan penukaran levels, brightness and contrast.




3. Selesai coloring dan shading. Ringkas je.



4. Selepas ditambah latar belakang awanan, efek dedaun, dan rerumput. Warna rambut tu ditukar sebab nampak macam lebih sesuai hitam (nanti kuning, orang kata Naruto pulak hehe). Coloring ditambah sikit jika dirasakan ada yang kurang kena dengan taste.



5. Finalize. Blur apa-apa yang patut, jika ada. Tambahan apa-apa quote yang berkenan di hati. Oleh kerana ini testi untuk iluvislam, 'cop' iluvislam kena ada lah. Ok, siap!


3 ulasan:

meo188 berkata...

wow. step by step nih.

mcmana nko buat awan yer?

Han Ri berkata...

Awan senang je. Search google. Cloud brush.

haxe berkata...

wah..lawa die nye result..bleh bljr ni.