The Bloglord

Foto saya
Author, blogger, comic freak, designer, editor, gamer, hermit, photographer, reader, student, teacher, traveler, writer.

24 Disember 2011

Jurnal Kembara (bhg. 1)

Januari 2001, Pulai Chondong, Kelantan.

Aku jejakkan kaki ke bumi Kelantan lagi. Seingat aku, itu kali keempat. Kali pertama aku datang bersama rombongan KRT Taman Desa Bakti yang membuat lawatan ke sana. Aku seorang-seorang pula tu.

Nasiblah, memang aku ditakdirkan untuk mengembara seorang diri. Hu hu.

Kali kedua bersama Abah, ambil borang. Pergi dengan kawan Abah. Kali ketiga pergi bersama keluarga, duduki peperiksaan kemasukan.

Kali keempat adalah yang paling mendebarkan. Suasana baharu, cabaran baharu, segalanya baharu. Masa itu memang terasa nak menangis sebab tinggalkan Mak Abah. Anak manjalah kononnya ini, haha, ceh!

Alhamdulillah aku sebagai orang baru tak dibuli, malah dilayan dan ditunjuk ajar dengan begitu sempurna oleh senior-senior. Aku memang sangat senyap bila berhadapan dengan suasana baharu. Ambil masa jugalah nak biasakan. Bolehlah aku bahagikan kepada beberapa perkara yang perlu dibiasakan sebagai 'orang luar' untuk belajar di Kelantan.

Pertama, dan yang paling utama, belajar membiasakan diri 'kecek Klate'. Mula-mula nak biasakan diri, rasa pelik pun ada. Sampai perasan seorang senior tersengih bila dengar saya dengan tidak malu menukar perkataan 'kawan' ke dalam loghat Kelantan. Biasanya perkataan yang berakhir dengan -an atau -ang atau -am akan ditukar kepada -é, contohnya makan menjadi maké, pasang menjadi pasé, tilam menjadi tilé.

Masa tu dah tahu perkataan yang lebih tepat ialah 'saeng/saing' bukannya 'kawe'. Rasa nak tampar saja lidah masa itu. Huh.

Kedua ialah mencari rakan yang boleh jadi gu atau rakan berbual. Makhluk pertama yang aku jumpa ialah Aiman Solah - bila jumpa terus cakap fasal Pokemon. Haha, apa nak jadilah kau ini, Mior! Anuar Rashid pun boleh juga, aku selalu pergi bilik beliau nak pinjam buku Reader's Digest.

Ketiga, cuti. Pada awal musim pembelajaran, memang cutilah antara yang aku nantikan. Masa mula-mula memang tak reti langsung menaiki bas ekspres. Terima kasih kepada senior, Ustaz Nasir Razak, aku berjaya juga kembali ke Perak. Yosh!

Masa itu memang bangga sakan. Pertama kali balik sendiri tanpa dibantu Mak atau Abah. Mestilah bangga! Ho ho ho.

Keempat ialah sistem pembelajaran. Haha, aneh kan? Keempat! Iyalah, ini bagi aku, sebab aku orang luar Kelantan. Mungkin orang luar Kelantan yang lain, lain ragamnya. Huh.

Sistem pembelajaran pada masa itu ada dua fasa. Fasa pagi iaitu belajar seperti biasa, lebih kurang dua jam diperuntukkan untuk tasmik, dan selebihnya, hingga pukul 1.30 petang. Rehat dalam pukul 10.30.

Fasa petang pula bermula dalam pukul 2.30 sehingga Asar. Penat, tapi sangat memuaskan hati sebab dapat berdamping lama dengan guru-guru Quran.

Nak naik tahun pula berdasarkan pencapaian tasmik. Kalau tak cukup silibus untuk tahun itu bila menjelangnya akhir tahun, alamat tak naik tahunlah jawabnya. Pencapaian aku? Nak tahu ke? Tak payahlah, malu! Hu hu hu.

Apa yang aku boleh beritahu, aku bukanlah antara yang baik. Baik pun tidak, cemerlang jauh sekalilah kan! Bukan salah guru Quran, Ustaz Amin Yusoff, yang berpenat lelah mendidik dan mendengar aku tasmik. Tapi salah diri aku sendiri yang culas dan malas. Huh.

Tapi alhamdulillah, Allah izinkan aku naik ke tahun dua. Itu pun cukup makan saja. Sebut fasal makan, laparlah pula. Aku nak ceritakan pula peristiwa-peristiwa dan pengalaman aneh di MTAQ, tapi mungkin lepas ini pulalah. Cerita seterusnya tentunya pengembaraan di tahun dua.

Psst. Bukan lapar. Mengantuk sebenarnya. Hehe. Jumpa lagi, dan salam 1433H!(Bersambung ke Bhg. 2, insya-Allah)
sumber: Jurnal Kembara bahagian 1