The Bloglord

Foto saya
Author, blogger, comic freak, designer, editor, gamer, hermit, photographer, reader, student, teacher, traveler, writer.

27 Julai 2008

Kekhilafan

Photobucket

Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket
Photobucket

Saya percaya ramai sudah arif tentang Surah Al-Insyirah atau As-Syarh ini. Bahkan saya percaya kebanyakan sidang pembaca blog ini sudah lama menghafaz kesemua ayatnya. Apa yang saya ingin timbulkan di sini bukanlah fadhilat atau kelebihan surah ini. Hanya ingin membincangkan khilaf yang timbul dek ayat mutasyabih yang tampak pada dua tempat di dalam surah ini.

Ayat mutasyabih adalah ayat yang lebih kurang sama, juga boleh didefinisikan sebagai ayat yang sama tapi tidak serupa. Tempat mutasyabih begitu banyak di dalam al-Quran, namun saya tidak bercadang untuk menyebut kesemuanya. Oleh kerana kebanyakan masyarakat di sekitar saya selalu membaca surah ini di dalam solat jahr, dan kebetulan pula mereka selalu tersilap di tempat yang sama, maka saya timbulkan perbincangan ini.

Khilaf yang sering berlaku pada surah di atas ialah pada ayat kedua dan ketiga, di mana pembaca acap tertukar bacaan ووضعنا عنك dan الذي أنقض di mana si pembaca sering terkeliru dengan bacaan huruf ع pada ayat kedua dan huruf أ pada ayat ketiga (yang menjadi bacaan Mad Jaiz Munfasil di mana ia perlu dipanjangkan harakatnya kepada 4 atau 5 - diharuskan 2 harakat [qasr al-munfasil] mengikut aliran Imam al-Jazari). Pembaca yang terkeliru seringkali membaca ووضعنا عنك dengan bacaan Mad Jaiz (dipanjangkan harakat alif pada ووضعنا ) .

Satu lagi contoh ayat yang sering membuatkan pembaca terkeliru:
Photobucket (an-nahl:126)
Terkadang pembaca akan terbaca ما عوقبتم dengan bacaan Mad Jaiz Munfasil kerana kebanyakan perkataan ما di dalam al-Quran sering terdapat Mad Jaiz.

Sesungguhnya ayat mutasyabih bukannya sedikit, maka sekalian pembaca, termasuk saya sendiri, diharap dapat memberikan perhatian yang lebih kepada bacaan yang bertajwid. Sama-samalah kita menghitung diri. Semoga artikel yang pendek lagi ringkas ini dapat membuahkan manfaat, sekaligus menatijahkan pahala di bawah kasih dan sayang-Nya. Amiin.