The Bloglord

Foto saya
Author, blogger, comic freak, designer, editor, gamer, hermit, photographer, reader, student, teacher, traveler, writer.

07 Jun 2011

Pertunangan Itu Tiket

Gambar sekadar hiasan juga hehehe.


TIKET KE MANA?

Ada manusia yang kurang reti bahasa, tidak faham apa itu pertunangan. Mereka anggap selepas bertunang, boleh angkut pasangan ke sana sini, pegang sana sini, sentuh sana sini. Oh, amat salah persepsi mereka tentang pertunangan itu! 

Bertunang bukannya tiket untuk buat begitu. Kalau buat juga jadi maksiatlah. Maksiat ini dosa. Nak elak dari dapat dosa, usah buat benda sebegitu. Kalau nak buat juga, nikahlah dulu!


TIKET DOSA

Amat malang bila ada dalam kalangan ibu bapa yang merasakan bertunang (atau khitbah) itu 'separa kahwin'. Boleh buat apa yang orang sudah kahwin boleh buat. Malang lagi bila ada yang 'termengandung' sebelum nikah. Tak fasal-fasal dua ibu bapa dapat malu. Ha, kan?

Bertunang tak perlulah lama-lama. Bila sudah mampu, teruskan niat suci dengan bernikah. Anda tanya, kalau tak mampu? Aku jawab, yang kau menggatal nak bertunang tu apa fasal? Hehe.


NAK TUNANG ATAU TIDAK?

Terpulanglah. Tapi anda kena ingat, pertunangan belum menghalalkan hubungan antara lelaki dan perempuan. Pertunangan tidak menjadikan anda valid berpegangan tangan, berdua-duaan. Masyarakat kita sudah cukup tercemar dengan golongan Islam yang tidak mahukan Islam. Janganlah anda turut sama jadi pencemarnya.

Kalau sudah tidak tahan, nak berdua-duaan juga, nikahlah terus. Itu lebih baik."Amalkan Islam sepenuhnya. Anda mampu mengubahnya."