The Bloglord

Foto saya
Author, blogger, comic freak, designer, editor, gamer, hermit, photographer, reader, student, teacher, traveler, writer.

30 Julai 2008

Pendamkan!


Saya ada menerima mesej forward daripada beberapa orang rakan hari ini. Ia berbunyi begini:

Ku minta kepada Tuhan setangkai bunga segar, Dia beri kaktus berduri. Kuminta kupu-kupu, diberi ulat berbulu. Apabila aku sedih dan kecewa, namun kemudian, kaktus itu berbunga indah sekali dan ulat itu pun menjadi kupu-kupu yang cantik. Itulah jalan Tuhan, indah pada masanya! Tuhan tidak akan memberi apa yang kita harapkan, tetapi dia akan memberi apa yang kita perlukan... Kadang-kadang kita sedih, kecewa, dan terluka, tetapi jauh di atas segalanya Dia mengatur yang TERBAIK dalam kehidupan kita!!! Ingat Tuhan senantiasa mengingati dan memerhatikan kita...tapi, sebaliknya... adakah kita senantiasa mengingatinya? Baiknya Tuhan kepada kita..maafkan kami ya Allah..ya Allah...ya Allah..

Bila menghitung semula diri yang dhaif ini, terasa macam betul-betul kena atas hidung. Betul, kerap kali saya meminta pada-Nya dan jarang Dia makbulkan. Mungkin ada hijab di antara saya dan Dia (Ya Ghafur ampuni daku...). Pun begitu, Dia masih memberi nikmat yang tidak terhingga, sehinggakan saya acapkali terlalai dan terleka. Iya, kita mahukan segalanya yang indah, tapi Dialah yang menentukan segalanya. Sesungguhnya kita tidak akan sesekali mampu memberi petunjuk kepada mereka yang kita cintai dan sayangi, tapi Dialah pemberi hidayah kepada sesiapa yang Dia kehendaki.

Buat renungan anda semua, juga buat diri ini. Hari ini, mungkin saya terluka, tapi itulah sunnah orang berjuang. Tidak semua hari di dunia cerah. Tidak semua malam di bumi bermandikan cahaya bulan. Benar, jangan bingkas menggapai awanan tinggi, andai rebah sukar berdiri.

Betul-betul melankoli hari ini. Lukisan di atas membuktikan segalanya (ah, masih fail untuk melukis permandangan!).