The Bloglord

Foto saya
Author, blogger, comic freak, designer, editor, gamer, hermit, photographer, reader, student, teacher, traveler, writer.

25 September 2009

Bakat Anda Untuk Apa?

Jika anda mempunyai bakat yang jarang dipunyai orang, apa yang anda bisa/akan buat dengannya? Menunjuk-nunjuk? Membuat lagak seakan anda seorang saja di atas dunia mempunyai bakat sedemikian?

Ketahuilah. Bakat ialah tanggungjawab. Seperti kuasa. Ia akan dipersoalkan di akhirat. Ke arah manakah telah anda pergunakan bakat anda? Jangan pening mahu menjawab soalan ini - ia hanya mempunyai dua jawapan; jika dipilih jawapan salah satunya, terbatallah satu jawapan lagi: ke arah kebaikan atau ke arah keburukan.

Renung-renungkanlah.

Hidup di dunia amatlah sementara. Ibarat musafir yang berehat di sepohon kayu untuk melepaskan penat lelahnya buat seketika sebelum menyambung perjalanan senula. Namun adakah yang dilakukan, semasa berehat itu, sekadar mencuci kantuk di mata atau membuang penat di rongga?

Guru saya pernah mewasiati, suatu ketika dahulu: "Kita hidup sekejap sahaja, maka ciptalah sesuatu untuk kebaikan mereka yang hidup selepas kita. Setiap hari satu ciptaan, insya-Allah ada ganjaran. Berikan sesuatu untuk agama Allah - walaupun ia hanya sekecil zarah."


Gambar sekadar hiasan.