The Bloglord

Foto saya
Author, blogger, comic freak, designer, editor, gamer, hermit, photographer, reader, student, teacher, traveler, writer.

24 Ogos 2011

Syawal VS Ramadan"Yeah yeah, esok raya!" Anak jiran di sebelah berteriak. Aku tersengih. Macam itulah aku dulu. Nak dekat raya punyalah bersemangat. Tapi bila Ramadan nak datang, tak hilang cebik di bibir. Tension kerana tak dapat makan di waktu siang.

Dah besar-besar ini terasa macam tak ada seri pula bila Syawal nak bertamu. Sedih pula sukar terkikis mengenangkan Ramadan yang bakal berlalu. Bukan sebab apa, tapi kerana tak sempat buat yang terbaik. Sedih, sedih, sedih; nada Upin Ipin.

Sedih juga melihat senario di Malaysia. Tak sempat sampai 1 Ramadan, sudah galak sambutan menyambut Syawal. Lagu raya dipasang. Kuih raya dibuat.

Bagi aku, benda-benda sebegini sepatutnya tidak menjadi adat atau budaya. Bayangkan, seorang tetamu sudah hadir di rumah kita, tapi kita tidak melayannya bahkan menunjuk-nunjuk persiapan untuk menyambut tetamu yang satu lagi.

Tak biadapkah begitu?

Budaya orang Arab, sambutannya terhadap Ramadan, bukan terhadap Syawal. Tak mengapalah kalau taknak ikut cara mereka sambut Syawal, tapi paling kurang, kita cuba tiru sambutan mereka pabila Ramadan menjelma. Okeh?