The Bloglord

Foto saya
Author, blogger, comic freak, designer, editor, gamer, hermit, photographer, reader, student, teacher, traveler, writer.

03 Julai 2011

Bersih Lawannya Kotor
Aku tertawa kecil melihat gelagat politik Malaysia. Eh, tidak, aku tidak tertawakan mereka yang berkaliber, yang bagus etika dan kepemimpinannya. Aku hanya tertawa pada yang membuat lawak. Biasalah, fitrah manusia normal, kita akan tertawa bila sesuatu itu kita rasakan lucu. Sebab itulah kadang-kadang, tidak hairanlah, ada dalam kalangan kita yang (normal) tertawa sendirian. Mungkin dalam kepalanya terlintas sesuatu yang lucu. Lawak.

Dalam lucu, aku pun terasa pelik. 

Mengapalah mahu dihalang sesuatu yang tidak mendatangkan mudarat? Ya, kamu tahu apa yang aku cakapkan ini. Orang mahu berhimpun secara aman, biarlah mereka. Ini tidak, sampai orang memakai baju kuning pun wajib ditahan! 

(Habislah aku, baju hadiah tunang hari itu berwarna kuning! Ha ha.)

Aku rasa kerajaan Malaysia sekarang sudah terlalu fobia. Aku pun tidak faham. Sampai sudah ke tahap tuduh-menuduh tahap integriti peribadi orang. 

Ketahuilah, tuduh-menuduh, fitnah-memfitnah tidak lain hanya akan memecahkan kaum. Aku dengar dulu mereka yang bersungguh-sungguh nak menyatukan kaum. Atau sekarang adakah mereka sudah menarik balik laungan mereka itu?

Retorik!

Dari kita asyik mengata orang, yang kita tidak tahu mana benarnya, lebih baik diam. Kasihanlah pada diri kita, tambah dosa pula. Kan?