The Bloglord

Foto saya
Author, blogger, comic freak, designer, editor, gamer, hermit, photographer, reader, student, teacher, traveler, writer.

01 Ogos 2010

Semangat


Orang kata semangat ini serupa biskut. Sekejap kita nampak depan mata kita, atas piring. Beberapa saat selepasnya sudah sampai ke perut. Semangat itu boleh naik, boleh turun. Boleh jadi ia melayang setinggi awanan, boleh jadi ia menjunam jauh ke dasar lautan.

Apa yang menjadi masalah ialah bagaimana ia perlu distabilkan.

Tangan sakit juga menjadi sebab lunturnya semangat.
Kita perlukan semangat untuk melakukan sesuatu kerja. Tidak bererti dengan ketiadaan semangat, kerja tidak boleh dilakukan. Tentu sekali bila semangat tiada, kualiti kerja tidak se-HD* sewaktu semangat ada. Guru yang tiada semangat akan mudah tertekan - natijahnya senang naik angin dan akhirnya murid juga menjadi mangsa. Pelukis yang tiada semangat akan mudah hilang konsentrasi untuk melukis seraya meninggalkan lukisan, yang baharu tidak sampai separa siap, begitu saja - natijahnya karya tidak dapat dihantar pada waktu yang ditetapkan. Desainer yang tiada semangat akan jadi tipis kualiti desainnya, justeru, bila dihantar kepada editor, hasilnya akan ditolak - natijahnya dia akan rasa seperti mahu berhenti kerja.

Jadi, bagaimana cara untuk menjadikan semangat terus konsisten?

Sebenarnya ini adalah salah satu penyakit hati. Bila hati tidak tenang dan bercelaru, fikiran akan ikut sama meronta, berselirat. Masalah pula banyak, hendaknya pula diselesaikan semua sekaligus kerana masa sudah singkat.

Benar, mengurus masa itu penting. Sedar atau tak, semua ini bermula dengan diri sendiri. Bila pengurusan waktu itu cekap, tentu ini semua tidak terjadi. Pastinya dengan izin Ilahi, bukan kehendak sendiri.

Jadi, bacalah al-Quran, nescaya tenanglah hati.



(Perlukah berdoa untuk dikirimkan seorang isteri agar diri ini tahu erti konsistensi? Huu...)

__________
*HD - High Definition (definisi tinggi atau kualiti tinggi)