The Bloglord

Foto saya
Author, blogger, comic freak, designer, editor, gamer, hermit, photographer, reader, student, teacher, traveler, writer.

22 Jun 2011

Mahu Berjaya!
Kemaskini: wallpaper di atas boleh didapatkan di laman web iluvislam.com.

SIAPA MAHU?

Siapa tak mahu berjaya? Semua mahu berjaya. Yang kecil, yang besar, semuanya mahu kejayaan. Hatta ayam di reban pun mahu berjaya. Tak percaya?


BERJAYA UNTUK APA?

Sebagai seekor haiwan, seekor ayam tentulah mahu berjaya untuk makan. Kejayaan seekor ayam mendapatkan seekor cacing didorong oleh nafsunya untuk makan. Malah, berkat kesungguhannya, seekor ayam juga mampu mendapatkan seekor ulat daun yang gebu.

Sebagai sebaik-baik kejadian, kita, manusia, tentulah mahu berjaya. Berjaya apa? 

Berjaya dapatkan keputusan cemerlang, berjaya dapatkan lesen menunggang motorsikal atau memandu kereta, berjaya dalam perniagaan, berjaya kahwin (^___^), dan macam-macam lagilah kejayaan yang manusia mahu kecapi.


DORONGAN KEJAYAAN

Si ayam dalam analogi di atas didorong oleh nafsu untuk berjaya. Berbeza dengan manusia, dorongan yang dimiliki oleh setiap orang adalah berbeza. 

Sebagai contoh, Abu dan Ali akan menduduki peperiksaan yang sama, di sekolah yang sama. Tetapi yang membezakan mereka ialah dorongan. Abu didorong oleh janji ayahnya yang mahu membelikan iPad 2.0 jika dia dapat keputusan cemerlang, manakala Ali didorong oleh keazamannya mengubah keadaan hidup keluarganya yang miskin.

Namun bagi kita umat Islam, adalah selayaknya dorongan kita itu pertama-tamanya Allah dan Rasul-Nya. Kerana kita diam di dunia ini kerana Allah. Allah ciptakan kita untuk kita mengabdikan diri kepada-Nya. Allah memberikan kita segalanya yang kita kecapi sehingga sekarang.

Maka, kejayaan yang didorong rasa syukur atas kurniaan Allah itulah yang lebih utama.