The Bloglord

Foto saya
Author, blogger, comic freak, designer, editor, gamer, hermit, photographer, reader, student, teacher, traveler, writer.

02 Jun 2011

Aku Anak Polis

Gambar sekadar hiasan. Hohoho.


ANAK POLIS?

Aku bukan lagi anak seorang pegawai polis. Correzione, aku anak seorang bekas pegawai polis. Bekas sarjan setepatnya. Dan selayaknya kehidupan aku sejak kecil amat ketat dan sendat. Jangan fikir aku berpakaian sebegitu, tidak. Abah memang menitikberatkan soal agama dalam kehidupan seharian. Anak polislah katakan.

Aku tabik pada Abah. Dia bukanlah orang yang berpelajaran agama. Sekolah rendah dulu pun pakai seluar pendek, katanya. Sekolah kerajaan, biasalah begitu. Abah pernah ceritakan, semasa kecil, dia ada hajat mahu sambung pelajaran di sekolah agama berasrama penuh. Sekolah Izzuddin di Ipoh. Tapi dek kesesakan ekonomi keluarga, hajatnya terkubur begitu sahaja.

Tapi selepas Abah kahwin, Abah korek semula hajat itu, mula menyemai benihnya dan disuburkan pada anak-anaknya. Dengan izin Allah, kami empat orang adik-beradik semuanya telah dihantar ke sekolah-sekolah agama dan berjaya melanjutkan pelajaran dalam bidang agama. Kedua-dua adik aku produk tadika Islam PASTI; Khalis sekarang di darjah enam Sekolah Rendah Al-Munir; Zaim di Maahad Mizan. Abang sulung aku Zarkasyi pernah berada di Maahad Al-Islah, tapi telah berubah angin mengambil bidang sains tulen.

Abang aku yang seorang itu sahaja yang lebih berminat dalam bidang profesional.


POLIS BENCI POLIS

Abah seorang yang tegas dan berpendirian. Dia bersara awal. Alasannya, tidak tahan dengan dosa. Katanya, tidak boleh tidak, rasuah mesti ada dalam polis. Tentu ada. Dia sudah tidak suka dijadikan alat kerajaan. Diperalatkan untuk menyelamatkan mereka yang punya kepentingan. Asalkan ada fulus, semua beres. Asalkan ada fulus, mata ditutup. Mereka yang tidak ada, nasiblah. Kata polis, "Tegas, Adil, dan Berhemah". Benarkah begitu, atau adakah mereka sekadar melepas batuk di tangga?

Abah kata dia suka tonton cerita-cerita polis asalkan bukan cerita polis Malaysia. Sebabnya? Polis Malaysia selalunya ceritanya diarah oleh Yusuf Haslam. Cerita Yusuf Haslam polisnya semua baik-baik. Tak ada pun yang korup. Ceritanya langsung tidak menggambarkan realiti sebenar dalam polis. 

Biasalah, cerita Melayu. Tipikal!


SALAHKAH KERJA POLIS?

Salah? Tidaklah, mana salah. Aku tak kisah kalau kamu nak jadi polis. Jadilah. Buatlah apa kamu nak buat. Kemudian kamu tanya - what's the catch? Aku jawab, there is no catch

Kau nak jadi polis kau tanggunglah apa yang kau kena tanggung, jangan bebankan tanggungan tu pada orang lain. Kau dapat pahala sebab tolong orang, alhamdulillah, pahalanya insya-Allah akan berganda. Kau dapat dosa sebab makan duit rasuah, kau sendirilah yang tanggung dosa tersebut. Jangan pandai-pandai nak tarik aku masuk ke dalam dosa kau itu ya. 

Dan kalau kau pegawai polis mahu belanja aku makan, tak usahlah. Baik aku saja yang belanja kau. Insya-Allah halalan toyyiba. =)