The Bloglord

Foto saya
Author, blogger, comic freak, designer, editor, gamer, hermit, photographer, reader, student, teacher, traveler, writer.

15 Februari 2010

Program Jom Bersama Zunar!

Bergambar bersama Jonos dan Zunar sebelum pulang.

"Ah, serasa sudah berzaman tidak mengemaskini blog ini" ialah antara ayat yang terpapar di benak semasa ingin memulakan pengemaskinian blog ini. Jangan risau, saya bukanlah antara orang yang syok sendiri. Saya tidak mahu jadi orang seperti itu.

Baiklah, terus ke isi entri kali ini. Pada pagi 15 Februari 2010 bertempat di Markaz Pas Kawasan Teluk Intan, Padang Tembak, Zunar dan krew-krewnya telah hadir bagi memeriahkan program Jom Bersama Zunar. Anda tidak kenal Zunar?

Anda memang ketinggalan. :)

Zunar, atau Zulkiflee Anwar Haque, ialah pelukis kartun berbentuk humor satira tanah air yang telah lama terkenal. Semasa kecil, saya hanya mampu menatap kartun-kartunnya setiap pagi semasa Atuk sedang menebar roti canai. Akhbar Harakah yang lama dibuat lapik meja. Di situlah bermulanya minat saya pada karya beliau.

Kebanyakan karya Zunar memperlihatkan keadaan politik sebenar MalayISA, ops, Malaysia, yang jijik dan tiada keadilan, kezaliman kerajaan dan gambaran negara yang porak-peranda, yang dihasilkan dalam bentuk santai dan difahami semua orang yang mengikuti perkembangan politik tanah air.

Difahamkan buku-buku komik terbitan beliau ada yang telah diharamkan. Kenapa haramkan? Alasan kerajaan ialah isi komik-komik tersebut boleh meretakkan keharmonian masyarakat Malaysia dan akan mengundang bahaya kepada negara.

Ceh, cakap sahajalah mereka takut akan perkara sebenar yang berlaku di dalam kerajaan diketahui umum, khususnya masyarakat Malaysia. Memang diakui kartun dapat memberikan impak besar kepada sesebuah negara. Dengan kartun yang ringkas saja, satu negara jadi gegak gempita. Bukan setakat satu negara, malah boleh jadi satu dunia.

Lihat saja contoh di Denmark.

Mungkin kerajaan sudah sedar akan kesan besar ini. Entah-entah tidak lama lagi, orang yang boleh melukis dipotong tangannya supaya tidak bisa lagi menyebarkan luahan hati terhadap kerajaan. Hmm, inilah komunis. Semoga kita terlindung daripada fitnah manusia sebegini.

Mahu lihat gambar-gambar sekitar program? Atau anda boleh membaca laporan tentang program ini di blog Intanhijau.

3 ulasan:

meo188 berkata...

nak minta autograf encik hanri bleh?

ezzat berkata...

wah, en.Hanri suda berjumpa dengan zunar
bagus
ari tu saya borong buku2 die, perak darul kartun, gedung kartun...heheh, kalu ada agi yg baru nk jgak cari~

Mior Khabir Zikri berkata...

E.A, yang terbaharu ialah Sumpah Bumi Komisyen. Beli, jangan tak beli. :)