The Bloglord

Foto saya
Author, blogger, comic freak, designer, editor, gamer, hermit, photographer, reader, student, teacher, traveler, writer.

23 April 2008

Cubaan Pertama

Cubaan pertama membuat bayangan (shade) pada kartun yang diwarnakan.

Karikatur di atas , Link, diadaptasi daripada permainan video Nintendo 64 - The Legend of Zelda: Ocarina of Time, atau di dalam bahasa Jepun, Zelda no Densetsu: Toki no Okarina. Sebetulnya Link tidak berpakaian seperti itu, cuma saya yang gatal-gatal mahu mengubah reka bentuknya. Gambar di atas sebenarnya mahu disertakan di dalam Redesign Battle di Pergh.com, tapi tak kesempatan. Terlewat. Itu pun dapat tahu melalui blog saudara Kanben.

Ah, apa pun, lukisan saya masih kebudak-budakan! Komen dari Pergh.com? Haha, tak usah tanya. Banyak sangat kelemahan. Nak tahu juga? Iyalah... iyalah. Perhatikan elok-elok!

Ada yang kritik:

oddy:
anatomi badan....... dahulukan yang itu. belajar yang itu dulu, fahami dan hayati. sudah belajar yg itu... yg lain makin senang.

hkm:
jaga2 ngan stance kaki karekter ko tu,bagi nampak dia berdiri atas solid ground skit.

Ada yang beri cadangan dan idea untuk menaiktarafkan hasil lukisan:

ICeSoul:
hang lukis pastu letak depan cermin. senang nak detect mana salah. ce try tengok...

mangakaftdyla:
amalkan penggunaan bulatan utk buat muka...

Ada yang kritik+puji:

sureya:
okeh... what can i say... u masih kurang dr segi basics meh... like u can clearly c that this drawing is not balanced... karekter 2 nampak cam leh tumbang at any time... sebab center of gravity dia dah lari... sebelum u lukis patutnya u buat rangka asas dulu...

proportion dia pun cam ada yg X kena... kalu tgk sekali imbas mmg X berapa perasan sebab dia bengkokkan tgk dia... tp kalu tgn dia diluruskan rasanya dah sampai ke lutut tuh... the human arm should extend at least 2 the middle of the thigh in between the waist & the knee... so tgn dia patut dipendekkan sket or u panjangkan kaki dia...

linework boleh tahan... kira kemas gak la... tp u kena belajo control line tuh... cam tebal nipis line... & belajar camne nak tmbhkan lineweigt... shadow... & lain-lain lah...

okeh... that's all... i cuma komen bab linework je... sebab i sendiri X berapa pandai bab mengaler... hmmm... u're a fan of dragonball ek...? leh nmpk auranya kat dlm lukisan nih... ^^

Dan ada juga yang memberi ulasan tentang diri saya sendiri (?):

WAVE RIDER:
budak KELANTAN Mesir yg mengisi kekosongan yang ditinggalkan oleh Hairi mengisi Suara Kampus sini.. betul x?

Haha, macam-macam, kan? Itulah, saya bukanlah yang terbaik, tapi bukanlah yang terburuk. Eh, al-Qadiri, ambo pinjam quote demo ni :3

Han Ri: Seperti yang dianjurkan Islam, jangan tahu puji saja. Banyak lagi kelemahan dalam diri kita yang perlu diperbaiki, yang selalunya kita sendiri tak dapat melihatnya. Seorang mukmin itu adalah cermin kepada mukmin yang lain. Sama-samalah kita nasihat-menasihati pada kebenaran dan kesabaran!

2 ulasan:

wanzu berkata...

tahniah! perjalanan masih jauh. cewah!

apa cerita projek komik pmram?

HanRi berkata...

masih di dalam kondisi yang belum dapat dinyatakan keadaannya. doakan ya!